Kolejny przepis na ekspresowy obiad. Pesto z rukoli zachwyciło mnie swym smakiem i samym wykorzystaniem rukoli! Przepis znalazłam w książce dla osób z nietolerancją glutenu i mimo iż mnie żadne alergie nie dręczą, chętnie sprawdziłam je w domu.
W smaku nieco ostrzejsze od delikatnego smaku bazyliowego pesto, a dokładnie to lekko kwaśnawe za sprawą głównego składnika.
Dlaczego ekspresowe? Gdyż każdy kto posiada blender w domu może je przygotować w czasie gdy w garnku gotuje się makaron.
Ja zaserwowałam swoje pesto z pełno ziarnistym makaronem i stekiem z tuńczyka.
Składniki:
- 3 kubki rukoli
- 15 listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
- 2 łyżki orzechów pinii
- kilka kropli soku z cytryny ( 2 - 3 wystarczą)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystko miksujemy razem w blenderze, podczas gdy w garnku gotujemy makaron.
Ja wymieszałam pesto w garnku z makaronem i odrobiną oliwy zaraz przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz