Tapenada z zielonych oliwek miesza ze sobą lekko kwaskowaty smak oliwek i czosnku. Świetnie pasuje na przystawkę do piwa i wina, a w czasie grillowania pysznie smakuje z chrupiącą bagietką.
Dużą zaletą tapenady jest prostota jej wykonania, gdyż poza nożem, deską i blenderem niczego więcej nie potrzeba!
Składniki:
- 200g zielonych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 10 - 15 listków świeżej bazylii
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka kaparów
- pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy.
*W przypadku tej pasty sól jest nie potrzebna, gdyż oliwki są wystarczająco słone.
To są właśnie takie proste rzeczy, które warto zrobić samemu i zawsze mieć w domu! ;)
OdpowiedzUsuń