Po raz kolejny ukłon w stronę Marty Dymek i jej Jadłonomii za kolejną, pyszną inspirację, gdyż to czekoladowe cudo osłodziło mi niejeden wieczór.
Przyznam się, że na początku trochę nie dowierzałam - avocado? na słodko?! Zdanie zmieniłam już po pierwszej łyżeczce. Dzięki temu kremowi czekoladowemu nie ma już u mnie w domu Nutelli, za to jest pokaźny zapas ciemnego kakao.
Składniki:
- 1 duże dojrzałe avokado
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 2-3 łyżki miodu (dla Vegan - syropu z agawy)
- 2 łyżki mleka (dla Vegan - mleka roślinnego)
- szczypta soli morskiej
- mielone orzechy (opcjonalnie)
- do udekorowania migdały
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem za pomocą blendera lub dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać.
Jeśli mamy ochotę na deser - przełożyć do miseczek i schłodzić w lodówce. Udekorować truskawkami lub malinami.
Ja miałam ochotę na krem czekoladowy, więc do swojego musu dodałam zmielone orzechy i po wcześniejszym schłodzeniu jadłam go z chlebem, biszkoptami.
Można też go zastosować jako wypełnienie do ciast (jednak polecam dodać do tylko wtedy gdy wiemy, że ciasto będzie tego samego dnia zjedzone).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz