Soczewica w sosie pomidorowym stanowiła u mnie dodatek do piersi kurczaka zwiniętej w szynkę Serano. Wszystko to dopieściłam listkami tymianku i serem gran padano.
Całe danie wydawać by się mogło potrzebuje dużo czasu na przygotowanie - nic bardziej omylnego! Z zegarkiem w ręku zajęło mi to wszystko 25 min.
Składniki: (2 porcje)
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 4-6 plastrów szynki Serano
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki oleju
- ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka sosu pomidorowego ( u mnie passata)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli, pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- świeże listki tymianku
- garść starego gran padano
Kurczaka posypuję przyprawami i zwijam w szynkę. Odkładam na bok.
Płuczę dokładnie soczewicę na sitku w zimnej wodzie. W średniej wielkości garnku rozgrzewam oliwę na którą przeciskam czosnek. Po chwili dodaję sos pomidorowy i opłukaną soczewicę. Dodaję przyprawy i na koniec wodę. Gotuję według wskazówek czasowych na opakowaniu pod przykryciem. Ważne aby soczewica dobrze wchłonęła sos, a całość nie była za lejąca.
Gdy soczewica jest prawie gotowa, na patelni rozgrzewam oliwę i obsmażam kurczaka z obydwu stron. Podduszam do gotowości przykrytego pokrywką.
Ja postanowiłam zaserwować kurczaka na soczewicy. Na talerz nakładam soczewicę, na której układam mięso. Całość posypuję ścinkami sera gran padano i świeżymi listkami tymianku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz