Pęczak sam w sobie ma bardzo delikatny smak, co pozwala na serwowanie go z różnymi, bardziej dominującymi składnikami. U mnie były to kurczak, kalafior, świeży szpinak i jajko. Postawiłam na przyprawy wschodu, czyli kurkumę, szczyptę mieszanki indyjskiej oraz klasycznie czosnek i suszony cząber. Odpowiednio intensywny smak ani nie palił podniebienia ostrością ani nie przyprawiał o mdłości.
Kolejna zaletą kaszy jęczmiennej jest szybkość jej przygotowania - potrzebuje ok. 20 min gotowania w bulionie lub na patelni z sosem lub wodą i już!
Pęczak:
Ok. 100g pęczaka
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 posiekany mały ząbek
Szczypta soli
1/2 łyżeczki mixu indyjskich przypraw (mój z Lidla)
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka siemia lnianego
200ml wody
Kurczak:
150g
1/2 łyżki kurkumy
1/2 łyżki mixu indyjskich przypraw
Szczypta chilli
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Dodatkowo:
4 różyczki kalafiora
2 jajka
8 liści świeżego szpinaku
2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
Zaczynam od kurczaka, którego kroje na mniejsze kawałki i przyprawiam. Przygotowane mięso przykrywam folią spożywczą i odkładam na ok. 30 min do lodówki aby nieco nasiąknęło przyprawami.
Następnie gotuję kaszę pęczak według wskazówek na opakowaniu razem z moimi dodatkami. W osobnym, małym garnuszku gotuję kalafior - ok. 6-7 min, tak by był al dente.
Gdy kasza i kalafior są już gotowe, wyciągam z lodówki kurczaka i smażę go na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie. Gdy kurczak jest już podsmażony, dodaję do niego odcedzoną kaszę, kalafior , szpinak i śmietanę. Wszystko gotuję razem ok. 2 - 3 minut, doprawiam jeśli potrzeba.
Nastawiam piekarnik na 150st.
Gdy całość jest gotowa, przekładam mix z patelni do dwóch żaroodpornych misek, na górę rozbijam jajko i wkładam do nagrzanego piekarnika. Aby jajko się ścięło potrzeba ok. 5 min, dlatego ja po prostu zostaję w okolicy piekarnika, tak aby trafić na właściwy moment, gdy żółtko jest jeszcze płynne a białko już ścięte. Gdy to nastąpi, wyciągam miseczki z piekarnika.
Całość posypuję posiekaną cebulką/szczypiorkiem przed podaniem.
Smacznego!
Sposób przygotowania:
Zaczynam od kurczaka, którego kroje na mniejsze kawałki i przyprawiam. Przygotowane mięso przykrywam folią spożywczą i odkładam na ok. 30 min do lodówki aby nieco nasiąknęło przyprawami.
Następnie gotuję kaszę pęczak według wskazówek na opakowaniu razem z moimi dodatkami. W osobnym, małym garnuszku gotuję kalafior - ok. 6-7 min, tak by był al dente.
Gdy kasza i kalafior są już gotowe, wyciągam z lodówki kurczaka i smażę go na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie. Gdy kurczak jest już podsmażony, dodaję do niego odcedzoną kaszę, kalafior , szpinak i śmietanę. Wszystko gotuję razem ok. 2 - 3 minut, doprawiam jeśli potrzeba.
Nastawiam piekarnik na 150st.
Gdy całość jest gotowa, przekładam mix z patelni do dwóch żaroodpornych misek, na górę rozbijam jajko i wkładam do nagrzanego piekarnika. Aby jajko się ścięło potrzeba ok. 5 min, dlatego ja po prostu zostaję w okolicy piekarnika, tak aby trafić na właściwy moment, gdy żółtko jest jeszcze płynne a białko już ścięte. Gdy to nastąpi, wyciągam miseczki z piekarnika.
Całość posypuję posiekaną cebulką/szczypiorkiem przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz