Przepis niestety nie był przekazywany z dziada na pradziada, natomiast był ze strony mojewypieki.com, którą moja mama bardzo zachwala i dużo pomysłów z niej czerpie.
Co do wypieków, to już chyba wiem po kim nie mam do nich specjalnej cierpliwości (oh, mamo! he he), bo przepis który wykorzystałyśmy nazywa się 'szybkie' pierniczki, iii o to on -> KLIK <-
Dla leniwych kopiuję przepis tu..
"Składniki na około 55 pierniczków:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto
rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką
(tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać
je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez
około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować."
Z mojej strony jedynie taka uwaga - po ugnieceniu ciasta podzielić je na porcje i włożyć na chwile do lodówki. Łatwiej odchodzą od stolnicy i nie tracą kształtu przy przenoszeniu na blachę.
A teraz lukier...
Do lukru potrzebowałam:
A teraz lukier...
Do lukru potrzebowałam:
- 2 białka z dużych jajek
- 2,5 szklanki cukru pudru (może być ciut więcej)
A przygotowanie wygląda tak: Jajka umyć pod bieżącą wodą. Następnie na 3 sekundy zanużyć każde z
nich na łyżce w miseczce z gorącą wodą. Ponownie umyć je pod bieżącą
wodą, potem oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w misce i dodac do
nich cukier. Miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 2-3
minuty.
Jako iż przystrojenie pierników zlecono mnie, to samotną pracę urozmaiciłam sobie dobrym, lekkim filmem. Zdecydowałam się "Diabeł ubiera się u Prady". Co do samego filmu, po za przyjemną tematyką, zdecydowanie, bardzo babską, to gra w nim moja ulubiona Meryl Streep i urocza Anne Hathaway.
A oto efekty...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz