Składniki:
- 100g - 150g boczku pokrojonego w kostkę (w Lidlu można kupić już gotowy)
- garść świeżego szpinaku
- 300-400ml śmietany 18%
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- twardy ser do posypania (parmezan np.)
- makaron tagliatelle
Ilość składników przeznaczona na obiad dla dwóch osób.
Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i czekamy aż zacznie się topić. W tym czasie siekamy cebulkę w kostkę, a liście szpinaku oczyszczamy w wodzie. Gdy boczek odpowiednio natłuści patelnię, dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zarumieni i dodajemy śmietanę. Sos gotujemy przez jakieś 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Osuszamy szpinak, dodajemy do sosu, krojąc go na mniejsze kawałki nożyczkami kuchennymi bądź siekając nożem. Mieszamy i jeszcze ok. 2 minuty zostawiamy na mniejszym ogniu. Odcedzamy makaron, dodajemy sos, ścieramy ser iiii voila - obiad gotowy!:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz