Jeśli chodzi o kalafiorową, to za tą typową, na rosołku średnio przepadam, natomiast ta wyszła pysznie, dodatkowo w połączeniu z pieczoną szynką prosciutto, smażonym boczkiem i pokruszonymi migdałami, które podkreśliły jej smak.
Oryginalnie przepis zawiera tylko z pieczoną szynkę, jednak w czasie przygotowań miałam małą awarię - mianowicie trochę mi się przypaliła w piekarniku, więc postanowiłam urozmaicić zupę boczkiem aby nieco uratować i zatuszować tę małą porażkę. Od siebie dodałam migdały, gdyż lubię ich delikatny, lekko słodkawy smak w zupach.
Same wykonania nie sprawia większych trudności, a czas który trzeba na nią poświęcić to ok. 40 minut. Ilość zupy starczy na około 4 porcje.
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1l bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatowej
- 4 plastry szynki prosciutto
- garść migdałow
- 100g boczku
- 60ml śmietany 12%
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od dodatków. Do piekarnika rozgrzanego na 190stopni włożyć szynkę prosciutto i piec ok. 10-15 minut. Najlepiej zaglądać do piekarnika co jakiś czas aby nie odnieść klęski tak jak ja.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, a migdały posiekać.
W garnku o grubym dnie roztopić masło i wrzucić do niego posiekaną cebulę, seler naciowy i czosnek. Podsmażyć aż wszystkie składniki zmiękną.
Następnie dodać kalafior oraz gałkę muszkatową. Wszystko dokładnie wymieszać i lekko podsmażyć, a później zalać wszystko 0,5l bulionu i zagotować. Gdy to nastąpi, dusić zupę pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż kalafior dokładnie zmięknie.
Po ugotowaniu, całość zblendować. Jeśli zupa wyda się zbyt gęsta rozrzedzić ją pozostałym bulionem i również doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem udekorować śmietaną, dodać migdały, szynkę lub boczek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz