Zupa nie wymaga specjalnie kuchennych umiejętności poza czytaniem ze zrozumieniem i odrobiną wyczucia. Całe jej przygotowanie zajmuje ok. 20-30 minut.
Składniki: (4 porcje)
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1l bulionu drobiowego
- garść rukoli
- świeża bazylia
- opakowanie ravioli z serem ricotta i szpinakiem (dawałam po 8 ravioli na porcję)
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Bulion - i tu znowu ułatwienie. Do gotującego się 1l wody wrzuciłam 2 kostki bulionu drobiowego.
Ravioli gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy poszatkowaną drobno szalotkę oraz czosnek. Gdy zmięknie i lekko nabierze koloru dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rukolę oraz bazylię.
W talerzu zalewamy ravioli zupą, przyozdabiając rukolą i posypujemy ociupinką parmezanu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz