A czym jest tost z dziurką?
Jest tostem smażonym na patelni, gdzie w jednej z kromek wykrajam dziurkę i wbijam do niej jajko.Brzmi niezbyt zaskakująco, ale najlepsze czeka nas na końcu, gdy dzielimy tosta na dwie części a żółtko elegancko rozpływa się na reszcie składników.
Do tejże prostej kanapki potrzebujemy kilka równie prostych składników, które są nieodłączną częścią zawartości lodówki.
Składniki: (na 1 tosta)
- 2 kromki chleba tostowego
- jajko
- 1-2 plastry szynki
- 1-2 plastry sera (najlepiej gouda)
- masło
Sposób przygotowania:
Tak jak wcześniej już napisałam, cała sztuka opiera się na wykrojeniu dziurki w jednej kromce chleba tostowego, która kładziemy na rozgrzaną patelnie z roztopionym masłem.
Do dziurki wbijamy jajko, podsmażamy aż białko się zetnie.Delikatnie obracamy na drugą stronę, aby również się podsmażyło.
Na drugą kromkę kładziemy ser i szynkę i umieszczamy na naszej kromce z jajkiem która jest już na patelni.
Po przełożeniu na talerz, rozkroić i jeść. Oto cała filozofia.
Także każdemu kto ma rano trochę więcej czasu bądź pragnie urozmaicić formę śniadania - polecam!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz