Kolejny wegański przepis gości na mym blogu. Tym razem inspiracje zaczerpnięte z kuchni japońskiej, czyli zupa miso z tofu i młodym szpinakiem w roli głównej.
Zupa rozgrzewająca, super sycąca i bardzo łatwa do przygotowania.
Zupa rozgrzewająca, super sycąca i bardzo łatwa do przygotowania.
Składniki:
- 1,5l bulionu warzywnego
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- Garść grzybów mun
- Garść świeżego szpinaku
- Makaron chiński (mogą być zwykłe noodle ala do ekspresowych zupek chińskich bądź makaron ryżowy)
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
- Suszona/świeża siekana papryczka chilli - ja dodałam pół łyżeczki
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- Kilka różyczek brokułu
- Sezam do posypania
Przygotowanie:
Do ciepłego bulionu dodaję marchewkę, pastę miso, chilli, imbir i trawę cytrynową. W tym czasie grzyby zalewam gorącą wodą aby zmiękły oraz przygotowuje makaron wg przepisu na opakowaniu. Gdy marchewka zmięknie dodaje brokuły. Osobiście lubię gdy warzywa są lekko twarde i chrupiące. Następnie makaron odkładam do miseczek, do zupy dodaję grzyby i tofu pokrojone w kostkę. Całość przelewam do miseczek, dodaje pokrojony w paski szpinak, dekoruje sezamem, chilli i trawą cytrynową.
PS. Proporcje chilli, trawy cytrynowej i imbiru bardzoo na oko, więc podczas gotowania polecam smakować aby doprawić wedle własnych preferencji - ja osobiście lubię pikantnie i aromatycznie - więc dodałam ich więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz