Dzisiejszy przepis to sto procent mojej inwencji twórczej. Jako iż moja obecna praca ogranicza mój czas spędzony w kuchni oraz kreatywne myślenie do minimum, to z tego przepisu jestem szczególnie zadowolona.
A więc chciałam wam przedstawić pikantną wersję tortilli z krewetkami w roli głównej. Nazwa potrawy mówi mało więc od razu przechodzę do przepisu.
Z reguły gotuję sama dla siebie, więc przepis na 1 osobę.
- 8 - 10 krewetek tygrysich (ja używam tych z biedronki)
- 1 mała cebula
- 2 - 3 grzyby mun
- ok. 10cm kawałek pora - jasna część
- pół papryczki jalapeno (ja użyłam tej pokrojonej, zaprawionej ze słoika ponieważ nie miałam jak nabyć świeżej)
- 1 łyżka kiełków fasoli mun
- 2-4 płatki imbiru
- 3-4 liście kapusty pekińskiej
- 1 placek tortilli
- sos sojowy
- sos tao tao słodko ostry
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
- krewetki obieramy z twardych ogonków
- grzyby mun zalewamy wrzątkiem na ok. 5 minut (dokładnie pisze na opakowaniu), kiedy będą gotowe kroimy na paseczki
- szatkujemy cebulkę, kroimy pora
- na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, po chwili dorzucamy pora i papryczkę jalapeno i podduszamy
- dorzucamy krewetki, grzyby mun oraz kiełki fasoli mun
- dodajemy imbir, który przełamie ostry smak papryczki
- skraplamy sosem sojowym oraz sosem ostro-słodkim (ja dodaję bezpośrednio z butelki, więc na oko to płaska, mała łyżeczka)
- opruszamy solą morską oraz pieprzem
- podsmażamy wszystko jakieś 5 minut ciągle mieszając aby nic się nie przypaliło
- ściągamy patelnię z ognia i dajemy tej mieszance nieco ostygnąć
- rozkładamy tortillę, na nią rozkładamy zielone części liści kapusty pekińskiej
- na liście kładziemy nasz "farsz" i wszystko zawijamy jak kebab (po zwinięciu pomagam sobie wykałaczkami, bo zawsze dania w tortilli mi się rozpadają:P)
- zagrzewamy patelnię grillową i podsmażamy nasze danie z każdej strony
- kiedy będzie gotowe podajemy z sosem tao tao słodko-ostrym
Smacznego!:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz