Skład: (na 3 - 4 os.)
- 1kg dyni
- 1 mała cukinia
- 1 marchew
- 2 małe ziemniaki
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 12% śmietana do zup
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 3 chochle wywaru na rosół (doprawionego maggi i pieprzem) lub bulion warzywny
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- sól morska
- przyprawa kucharek
- olej
Sposób przygotowania
- obieramy ziemniaki i marchew, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości
- w czasie gdy ziemniaki i marchew się gotują, obieramy dynię oraz cukinię, a następnie kroimy w kostkę
- szatkujemy cebulkę i czosnek, wrzucamy na lekko rozgrzany olej na dnie większego garnka
- kiedy lekko się zarumienią dorzucamy ugotowaną marchew i ziemniaki oraz dynię i cukinię
- dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając około 10 minut
- kiedy warzywa zmiękną dorzucamy kurkumę oraz curry - mieszamy
- dolewamy bulionu, przyprawiamy pieprzem, solą morską, przyprawą kucharek, ziołami prowansalskimi
- całość w garnku miksujemy blenderem
- mi osobiście zupa wyszła tak gęsta, że nie potrzebowałam zagęszczania jej śmietaną więc dodałam ją tylko do ozdoby
- Zupę można podać z grzankami bądź ptysiami do zupy
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz