Skład:(na 3 os.)
łódeczki:
- 6 średnich ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- szczypta rozmaryn/tymianek/majeranek
- pieprz czarny, sól
- 3 łyżki oliwy do polania
- 3 kawałki schabu/ karczku/ piersi z kurczaka
- przyprawa grillowa
- chilli
- pieprz,sól
- 1/2 szklanki oleju do zalania
- łyżeczka sosu sojowego
- 1 główka zielonej sałaty
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- ziemniaki dokładnie myjemy pod ciepłą wodą, aż zejdzie cały brud, następnie kroimy na cząstki w kształcie łódeczek
- wkładamy do miski, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i zalewamy oliwą
- mieszamy i odkładamy na minimum 20 minut aby przesiąkły aromatem dodatków
- mięso rozbijamy na cieńsze, młoteczkiem/tłuczkiem (dzięki za olśnienie) kuchennym , wkładamy do miski, robimy marynatę (najlepiej każdy według swojej sprawdzonej), odkładamy na minimum 30 minut
- Sałatę obieramy z ciemnozielonych liści, a te najładniejsze, najjaśniejsze dzielimy na mniejsze kawałki i myjemy w wodzie, po czym suszymy w ręczniku bądź w suszarce do sałaty
- siekamy połówkę czerwonej cebuli na drobne bo to jest najbardziej pracochłonne, jeśli można to tak nazwać;)
- do szklanki nalewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju
- wrzucamy cebulkę
- wyciskamy ząbek czosnku
- dolewamy ocet balsamiczny
- dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie(jak ktoś nie lubi to może dać inne lub w ogóle)
- smakujemy i ew. doprawiamy
- ważne jest aby sałatę zalać dopiero 10-15 minut przed podaniem
- Po wykonaniu tych wszystkich czynności zostawiamy kuchnię na jakiś czas, ponieważ wszystkie te rzeczy muszą być zrobione i podane od razu.
- Pierwsze co robimy to nagrzewamy piekarnik do 220stopni
- Na blaszę wykładamy papier do pieczenia albo folię aluminiową i na to wykładamy ziemniaczki razem z zalewą
- wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, na 2 półce od dołu
- sałatę przekładamy do miski i zalewamy sosem, mieszamy
- po 5 minutach od nastawienia ziemniaków, rozgrzewamy patelnię grillową (ok. 3-4 minut aby była bardzo ciepła) i wrzucamy na nią mięsko na mniej-więcej 3-4 minuty z każdej strony jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana
Do mięska można podać jakiś sos typu barbecue.
Smacznego:)
P.S. Szczerze, to jeden z moich ulubionych sposobów na obiad!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz