Skład: (na 3-4 osoby)
- 1 duża cebula
- 1-2 puszki tuńczyka (ja lubię jak jest więcej, więc daje 2)
- 50g serka topionego śmietankowego
- 3-5 łyżek śmietany 16% lub 18%
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta ziół prowansalskich
- 250g - 300g makaronu świderki
- 1 mozzarella
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. (Nie przelewamy zimną wodą po ugotowaniu, aby nie wpłukać skrobi, która ułatwia połączenie makaronu z sosem). Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę. Następnie dodajemy tuńczyka oraz śmietanę, serek topiony, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron. Zalewamy go sosem i mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, na 15-20 minut - aż mozzarella trochę się zarumieni.
Smacznego!:)
Super!!! Genialny przepis! :) Dziś go wykorzystałem! Ja dodałem jeszcze do tego 1 x małą czerwoną papryczkę chilli , 1 x małą żółtą papryczkę chilli, 1xpaprykę czerwoną
OdpowiedzUsuńA jadłaś tam może zapiekankę z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem? I wiesz jak ją zrobić? próbowałam robić w domu i nie chce mi wyjść a jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuń