Oto przepis na grillowanego łososia, urozmaiconego, prostym do zrobienia, masełkiem cytrynowo - imbirowym - ziołowym. Przyznam, że trochę szukałam czegoś, z czym mogę łososia połączyć. Nie chciałam znowu obiadu z ziemniakami i surówką. Przepis na masełko podpatrzyłam tutaj.
Nieco zmieniłam pierwotny przepis na masło i podałam je w bardziej lejącej formie.
Skład: (na 3 porcje)
- 3 dzwony łososia
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- cytryna
- pół kostki masła
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka jogurtu naturalnego
- szczypta mieszanki ziół
Łososia oprószamy solą morską i pieprzem oraz skraplamy cytryną. Podgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy łososia.Ciężko mi określić czas ale tak na oko to 5-8 minut, trzeba obserwować i przewracać rybę z jednej na drugą stronę aby się nie przypaliło). Bezpośrednio z patelni podawać na stół aby nie stracił temperatury.
Do miski wkładamy pół kostki masła, zalewamy cytryną, wrzucamy starty imbir, jogurt naturalny i zioła. Dokładnie wszystko mieszamy.
Smacznego!
P.S. Po raz kolejny polecam wszystkim patelnie grillową - urozmaica zwykłe obiady i przywołuje letnie smaki, gdy za oknem mrozy.
A Co do reakcji na taką fuzję smaków wśród mojej rodzinki - ryba na + jak najbardziej, jednak tata postawił na klasyczną cytrynę zamiast masełka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz