Jajecznice wszyscy wiedzą jak zrobić, więc podam tylko przepis na ciemne kluski, chociaż z rozmów ciotek i babć wiem, że każda robi inaczej. Po za tym ciężko było mi uzyskać konkretne określenie miar, wszyscy mówią na oko więc ja podaję przykładowo na 6 ziemniakach.
Skład:
- 6 ziemniaków
- mąka ziemniaczana (w proporcji 1/4 do całości ziemniaków)
- sól
Ziemniaki obieramy. 3 ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, a 3 ucieramy na tarce.
Utarte ziemniaki odcedzamy przez sitko tak aby wycisnąć całą wodę.
Do miski wkładamy przeciśnięte i utarte ziemniaki, całość mieszamy.
W misce po utartych ziemniakach została woda ze skrobią na dnie - wodę odlewamy, a skrobie dodajemy do ziemniaczanej masy.
Całość schładzamy w lodówce ( lub na mrozie :)), aby ciasto się nie kleiło.
Na schłodzonej masie rysujemy krzyż i na 1 części sypiemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą.
Ugniatamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić, formujemy wałek i dzielimy na równe części i kulamy kluski. Na środku każdej robimy wgłębienie palcem.
Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy aż do wypłynięcia + jakieś 3 minuty jak już będą u góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz