Pierwszy raz jadłam roladki na urodzinach mojej koleżanki dawno temu, a w ten weekend sama zaserwowałam to moim gościom.
Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem to przede wszystkim przepyszne połączenie, które idealnie spisuje się jako przystawka, dodatek do kolacji. Ważne jest też to, że dobrze smakuje i na ciepło i na zimno.
Skład:
Sposób przygotowania:
- 3 placki tortilli
- 1 opakowanie szpinaku 450g - 500g
- 200g wędzonego łososia
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Zaczynamy od rozmrożenia szpinaku. Szatkujemy cebulę,3 ząbki czosnku i wrzucamy to na wcześniej rozgrzaną patelnie z oliwą. Gdy warzywa się zeszklą, dorzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie czasu dodajemy śmietany i ewentualnie pozostałe ząbki czosnku - tym razem przeciśnięte. Mieszamy do uzyskania spójnej całości, smakujemy i jeśli wszystko pasuje odkładamy do wystygnięcia. Szpinak ostudzony, więc zabieramy się za zawijanie. Na tortilli kładziemy kawałki łososia, szpinak i zawijamy. Czynność powtarzamy. Zawinięte tortillę wkładamy do lodówki na około 1h, aby placek nasiąknął szpinakiem i później się nie rozwijał.
Podajemy na ciepło, bądź na zimno - wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz