Skład:
Sposób przygotowania:
- 1/2 ciasta francuskiego
- 1 brokuł
- 1 pierś z kurczaka
- garść kukurydzy
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- duża garść startego sera
- sól, pieprz,
- granulowany czosnek
- przyprawa do kurczaka
Brokuł rozdzielić na mniejsze części, włożyć do gotującej się wody i trzymać na mniejszym ogniu przez około 8 min. Cebulę pokroić w piórka, a pierś kurczaka w paski bądź kostkę. Pogrzać olej na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pierś z kurczaka i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na formie o średnicy 22cm rozłożyć papier do pieczenia i na to ułożyć ciasto francuskie. Na cieście najpierw układamy brokuły, później kurczaka z cebulką i potem obsypujemy kukurydzą. W misce rozbijamy jajko, roztrzepujemy je, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i łyżeczkę granulowanego czosnku. Dokładnie mieszamy i zalewamy resztę umieszczoną w formie. Całość obsypujemy startym serem, brzegi ciasta francuskiego smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, na środkową półkę, na jakieś 15-20min. Gotowe:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz