Skład: (na 4 porcje)
- 1kg pieczarek
- 1 l wywaru (ew. bulionu)
- 2 cebula
- 250ml śmietany do zup
- sól, pieprz
- pietruszka
- groszek ptysiowy
- masło do smażenia
- 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pieczarki i cebulę kroimy na paseczki. W garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy masło na które wrzucamy cebulę i trzymamy do zeszklenia. Gdy cebula gotowa, dorzucamy pieczarki i dusimy około 5 minut. Następnie obsypujemy pieczarki mąką, mieszamy i gdy całkowicie się wchłonie zalewamy wszystko ciepłym wywarem i gotujemy 10-15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem (można też skroplić cytryną). Następnie wyłączamy ogień, miksujemy zupę blenderem bądź w robocie kuchennym. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę. Zupę podajemy przyozdobioną pietruszką i z garścią groszku ptysiowego.
Łatwy i smaczny obiad w niecałe 30 minut. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz