Wyciągamy niezawodny blender i do dzieła!
Składniki:
- 1/2 makreli ( nie musi być dokładnie tyle, może być ciut mniej)
- 3 jajka
- 1-2 ogórki konserwowe średniej wielkości
- 2-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości (których i tak jest malutko), dzielimy na mniejsze części. Jajka obieramy i przeciskamy przez krajacz do jajek albo po prostu kroimy nożem na drobne części. Wrzucamy rybę, jajka, majonez i przyprawy do blendera, miksujemy aż uzyskamy gładką, gęstą pastę. Ogórki kroimy na drobne kosteczki, dorzucamy do reszty i mieszamy łyżką. Przekładamy do miseczki bądź bezpośrednio na chleb i gotowe! Można podawać z plastrem pomidora na górze czy jeszcze pokrojonymi ogórkami konserwowymi w plastry. Wiadomo, że każdy ma inne gusta smakowe dlatego można bawić się proporcjami - więcej majonezu, mniej ryby, więcej jajek. Wszystko zależy od przygotowującego.
Ważne jest też to, że pasta może leżeć w lodówce do 2 (maksymalnie 3) dni i tym samym nie musimy kombinować co na śniadanie, co na kolację.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz