Ostatnio lubię ją wykorzystywać podczas śniadania, jako przystawka czy kolacja. Jest to szybkie, przede wszystkim lekkie i nieco ciekawsze niż typowe kanapki. A podawać to można praktycznie do każdą sałatki.
Dzisiaj przedstawiam wersję sprzed kilku godzin.
Wykorzystałam to co akurat było w lodówce, a do tego zrobiłam sobie moją ulubioną wiosenno-letnią sałatkę w wersji mini.
Przygotowane dla 1 osoby.
Skład:
"Kanapka"
- 1 placek tortilli
- twarożek
- 1 mały jogurt naturalny
- zielona cebulka
- szynka/wędlina/krojona kiełbasa
- sałata/rzodkiewka
- 1 kiszony ogórek
- 1 pomidor
- 1,5 łyżeczki posiekanej białej cebuli
- mały ząbek czosnku
- sól pieprz
"Kanapka"
- Do miseczki wrzucamy serek, posiekaną zieloną cebulkę/szczypiorek, sól, pieprz i zalewamy jogurtem naturalnym - mieszamy aby powstała pasta. (Zresztą każdy zna taką wersję twarożku z domu - bynajmniej tak przypuszczam)
- rozkładamy placek
- Z jednego boku układamy, np. tak jak ja dzisiaj, sałatę, szynkę/wędlinę/kiełbasę, biały serek.
- Zawijamy jak sushi.
- Ja zawsze odkładam na chwile (10 - 20 minut) do lodówki aby placek nasiąkł i zmiękł pod wpływem serka, ale nie jest to konieczne.
- Całość kroimy na 2 cm krążki, trochę przypominające sushi.
- Ważne - jeśli chcemy taki posiłek wziąć zamiast typowego, drugiego śniadania do pracy/szkoły, polecam po prostu przekroić całość na pół.
- Na początku trzeba sparzyć pomidor i obrać ze skórki.
- Pokroić w kosteczkę, mniejszą lub większą jak kto woli, wrzucić do miski.
- Posiekać cebulkę i ogórek i dodać do pomidorów.
- Dodać czosnek (nie jest to konieczne), sól i pieprz.
Oczywiście takie "nadzienie" jakie podałam wyżej to tylko przykład. Osobiście uwielbiam wersję z wędzonym łososiem i białym serkiem tylko z rozgniecionym małym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i przyprawą do twarożku. Taka wersja idealnie nadaje się na przystawkę.
Na śniadanie polecam też tortillę z pastą z bazylii, pomidorów i mozzarelli lekko zapieczoną na patelni albo w piekarniku.
- pomidor i mozzarella w plastry
- w blenderze miksujemy sporą garść bazylii z oliwą, 1 plastrem cebuli, pieprzem i solą.
- całość składamy jak kebab, podwijając dół, tak aby nic nie wypadło.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz