Tarta w wersji słonej jest dobra na każdy posiłek dnia. Na ciepło można zjeść ją na obiad, a na zimno idealna będzie na 2 śniadanie czy kolację.
Ja zrobiłam tartę z cukinią, pomidorami i serem mozzarella. Lekka i smaczna.
Skład:
ciasto:
- 300g mąki
- 125g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
nadzienie:
- 2 pomidory
- pół cukini
- 1 opakowania mini mozzarella (może być też 1 normalna, duża mozzarella)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła
Sposób przygotowania:
- mąkę, masło pokrojone w kostki, żółtko, wodę i przyprawy włożyć do miski i ugnieść
- gotową masę zawinąć w sreberko, włożyć do lodówki na 30 minut
- po upływie 30 minut, wyciągnąć, rozwałkować na płasko i nałożyć na formę nasmarowaną tłuszczem
- zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni
- Gdy ciasto się zapieka bierzemy się za nadzienie.
- sparzyć pomidor, obrać pokroić na plastry
- cukinię pokroić na plastry
- cebulkę pokroić w krążki, a czosnek drobno poszatkować - podsmażyć chwilę na patelni
- mini mozzarellę kroimy na pół
- wyciągamy po 10 minutach ciasto i układamy farsz
- najpierw dodajemy 3/4 cebulki i czosnku
- potem na przemian układamy plastry cukinii i pomidora
- na sam środek dajemy resztę cebulki i czosnku, układamy mozzarellą, przyprawiamy ziołami i wkładamy ponownie do piekarnika na 20minut / 180 stopni
A oto efekt:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz