Razem z moim chłopakiem podjęliśmy wyzwanie i zrobiliśmy Big Mac'a w domu według tego przepisu:
Skład:
mięso
- 200g mięsa wołowego na 2 hamburgery w big macu (my zrobiliśmy z wołowo wieprzowego i było równie smaczne)
- sól, pieprz, cebula (można lekko zmiksować w blenderze żeby nie płakać przy krojeniu:P)
- 2 duże łyżki majonezu
- 1 mała łyżeczka cienko pokrojonej cebuli
- 1 łyżka musztardy (stołowej bądź angielskiej )
- 1 sczypta czosnku w proszku ( suszonego )
- 3/4 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 mały cienko pokrojony ogórek konserwowy
- 2 bułki do hamburgerów (mogą być z tych gotowy do kupienia) bądź czasem są do kupienia większe bułki z sezamem i te również będą dobre a nawet zdrowsze
- kilka liści sałaty lodowej
- ogórek konserwowy
- 4 plastry serków hochland
Sposób przygotowania: (dla tych którym filmiku oglądać się nie chce, bądź po prostu wolą przepisy w formie pisemnej)
- Mięso wkładamy do miski, dodajemy szczyptę pieprzu, soli i drobno pokrojona cebula (czyli żadne czary, normalnie przygotowane mięso jak na domowe klopsy:P )
- Całość dokładnie mieszamy rękami w garnku.
- Kiedy dokładnie składniki się wymieszają przechodzimy do formowania.
- Dzielimy masę mięsną na dwie w miarę równe części, formujemy w kulki.
- Przygotowujemy deskę do krojenia, na której kładziemy woreczek jednorazowy, na to zgniatamy jedną mięsną kulkę na bardzo cienki placek, formujemy w kształcie koła i kładziemy kolejny woreczek foliowy.
- To samo robimy z drugą mięsną kulką, po czym obie wkładamy do zamrażarki na jakieś 15-20 minut żeby dobrze się zbił.
- W czasie gdy mięso się mrozi warto zrobić sos do big maca:
- Kroimy bułki tak aby otrzymać 3 piętra jak w big macu.
- Wyciągamy mięso, odrywamy woreczki, smarujemy kotlety z obydwu stron palcami bądź chusteczką tak jak na filmiku.
- Przygotowujemy patelnię, lekko smarujemy olejem, smażymy kotlety z każdej strony ok. 2-3 minuty.
- Na drugiej patelni tostujemy bułkę: górę i dół tylko z jednej strony, a środek z obydwu.
- Bierzemy liście sałaty lodowej, kroimy w paseczki ok. 0,5cm - 1cm.
- Ogórek konserwowy kroimy w szerz, aby powstały kółeczka.
- Kiedy mięso i bułeczka będą gotowe układamy big macowe warstwy
Warstwy od dołu: (według nas, a nie filmiku)
- bułka
- rozsmarować łyżeczkę sosu
- sałata lodowa
- plaster sera
- mięso
- 3 krążki ogórka
- plaster sera
- środkowa część bułki
- i powtarzamy jeszcze raz te same czynności
Smacznego!:)
PS. Komentarze pod filmikami wykonawcy bywają różne, jednak my spróbowaliśmy i na prawdę jest pycha!:) a zdjęcia świadczą o tym, że na prawdę wychodzi znakomicie:)
Muszę przyznać, że wygląda apteycznie i rzeczywiście fit ALe czy kuchnia amerykańska powinna być fit? :D Ja osobiście ją uwielbiam i nie zamieniłabym na żadną inną, więc myślę, że raz na jakiś czas można zjeść oryginalne danie dla smaku. zobacz tataj, czy to Cię nie przekonuje? :)
OdpowiedzUsuńWe Wrocławiu warto udać się jeszcze do Road American Restaurant na ul. Powstańców Śląskich. Bardzo pyszne serwują tam burgery.
OdpowiedzUsuń