Jeśli brakuje Ci tortilli, zrób naleśnik - równie pyszny efekt gwarantowany.
Skład (na 1 osobę):
część główna:
3-4 duże cząstki brokułów
pół serka camembert
1 tortilla
sos:
1 mały jogurt naturalny
pół łyżki majonezu
1 duży ząbek czonsku
szczypta vegety
pieprz
zioła (prowansalskie, bazylia, tymianek, oregano)
Sposób przygotowania:
Najlepiej zacząć od sosu aby spokojnie miał czas przejść różnymi smakami.
- Do miseczki wyciskamy czosnek, zalewamy go jogurtem i dodajemy majonez
- Dodajemy szczyptę vegety, pieprz i zioła, mieszamy wszystko i smakujemy, ew. doprawiamy bardziej
- wkładamy do lodówki na czas robienia reszty dania
- dodajemy brokuły do gotującej się osolonej wody i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut.
- serek kroimy na plastry
- gdy brokuły będą gotowe, odsączamy i dzielimy na mniejsze części
- układamy na przemian na tortilli, zawijamy jak kebaba - ja zawinęłam sobie w sreberko aby mi się nie rozpadł
- tak przygotowaną tortillę wkładamy do piekarnika aby nieco się wszystko zapiekło - ok. 5 minut
- wyciągamy nasze danie z piekarnika, odwijamy folię, kładziemy na talerz i polewamy sosem czosnkowym
- można ozdobić danie pomidorem bądź szynką parmeńską - ja wybrałam to drugie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz