Ilość podana w przepisie jest na 2 kromki chleba.
Skład:
- garść liści bazylii
- 7 suszonych pomidorów w oliwie marki Ole!
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Bazylie i pomidory kroimy na drobniejsze części, wrzucamy do blendera. Wyciskamy do tego czosnek i mixujemy. Doprawiamy solą i pieprzem - gotowe.
Ja podaję to z chlebem i plastrami sera mozzarella lekko podpieczonymi w piekarniku. Dzięki temu chlebek chrupiący i przesiąknięty nieco sokiem z bazylii i oliwą z pomidorów, a serek ładnie roztopiony.
Smaczne i proste urozmaicenie śniadań oraz kolacji, spokojnie można podać to również niezapowiedzianym gościom jako dodatek do np. sałatki lub przystawkę.
no nie wytrzymam jeśli zaraz sobie tego nie zrobię! cudeńko:D
OdpowiedzUsuń