Po za zestawienie cukinia-papryka-bakłażan to jedno z moich ulubionych warzywnych połączeń i jeszcze nie raz się tutaj pojawi. Ubóstwiam również sos tao tao słodko-pikantny chilli, więc nie zdziwcie się kiedy będzie królował w co drugim przepisie;))
Skład:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona (można dać po połowie czerwonej i np. żółtej, wtedy jest bardziej kolorowo)
- 1/2 bakłażana
- 6 grzybów mun od tao tao
- pędy bambusa
- średnia garść kiełków fasoli
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- pół papryczki chilli
- łyżeczka startego imbiru
- sos sojowy
- 1 - 2 łyżki carry żółte w proszku
- sos słodki chilli Woh Hup / sos tao tao słodko-pikantny chilli (może być również każdy inny)
- 3/4 szklanki ryżu
- Na początek najlepiej nastawić sobie ryż aby potem nie zawracać sobie nim głowy.
- Wrzątkiem zalewamy grzyby mun na kilka minut w miseczce- instrukcja na opakowaniu.
- Kroimy bakłażana w kosteczki 1x1, wrzucamy do miski i solimy aby wyciągnąć z bakłażana gorzki posmak.
- Zabieramy się za resztę, czyli kroimy paprykę i cukinię w kosteczkę.
- Kroimy pierś kurczaka na drobne kawałki, odkładamy na talerzyk, solimy i pieprzymy.
- Krewetki obieramy z ogonków, oczyszczamy jeśli taka potrzeba i odkładamy do kurczaka.
- Kroimy drobno chilli - pamiętajcie jeśli chcecie użyć chilli, potem mniej dodajemy sosu słodko chilli, żeby potem nie zionąć ogniem;)
- Szatkujemy cebulę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku oraz rozcieramy imbir na tarce.
- Na dużej patelni grzejemy olej i wrzucamy na początku cebulę, po chwili czosnek, papryczkę chilli.
- Imbir dodajemy na moment przed dodaniem warzyw, aby tylko trochę uwolnił swój aromat.
- Kiedy pierwsze składniki trochę się "zrobią", dorzucamy paprykę, mieszamy i przykrywamy na jakieś 2 minuty aby trochę zmiękła.
- Po 2 minutach dorzucamy bakłażan, cukinię oraz grzyby mun i znowu przykrywamy na 1-2 minuty.
- Potem dorzucamy pierś kurczaka i krewetki, na otwartym ogniu chwile mieszamy, przykrywamy aż kurczak zrobi się jasny.
- Jak już kurczak będzie jasny, rozgniatamy kolejne 1 lub 2 ząbki czosnku - jak kto woli, dolewamy sos sojowy, sos słodki chilli, imbir (jak ktoś lubi), curry, pieprz i smakujemy. Aby sos nie był taki ostry można dodać łyżkę miodu. (Można też wcześniej przygotować sobie sos do warzyw w osobnej misce i potem zalać nim warzywa i mięso)
- Do patelni można dolać pół szklanki wody aby nieco go rozrzedzić.
- Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, tak ze dwa razy mieszając w tym czasie aby wszystko dobrze przeszło dolanym sosem. (Jeśli komuś uleje się za dużo wody i sos zrobi się zbyt rzadki, mieszamy w szklance trochę wody i mąki ziemniaczanej i dolewamy do wszystkiego na patelni, to zagęści sos)
- Po upływanie czasu, smakujemy, doprawiamy według własnych smaków.
- Ryż już dawno powinien być gotowy, więc można go dosypać do sosu na patelni i zmieszać bądź podać osobno na talerzu.
Smacznego!
Edit. Wyjątkowo w mojej dzisiejszej potrawce zabrakło krewetek, pędów bambusa i papryczki chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz