Skład:
- 1 duży brokuł
- 5-7 dużych pieczarek
- mięsko do wyboru, jednak najlepiej 1 pierś z kurczaka bądź jakaś szynka, np. pieprzowa- 30-40 dag
- pół opakowania makaronu kokardki/świderki/rurki jak kto woli
- ser do posypki na górę - ja używam mozzarellę kupioną w biedronce, która jest specjalnie przygotowana do zapiekanek, pizz itp.
- 2 małe jogurty naturalne
- 1 mała śmietana jogurtowa lub śmietana 12%
- 4 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Najpierw robimy sos: do miski wlewamy jogurty i śmietanę, wyciskamy ząbki czosnku, solimy i pieprzymy do smaku, wstawiamy do lodówki
- Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu
- Brokuł gotujemy w przegotowanej, osolonej wodzie aż do miękkości, ok. 8 - 9 minut.
- Pieczarki kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na patelni - można dodać cebuli.
- Jeśli używamy piersi z kurczaka, to kroimy ją na mniejsze kawałki, ok.2cm, posypujemy pieprzem, solą i ew. przyprawą do kurczaka i również podsmażamy na patelni,
- Jeśli stawiamy na szynkę, kroimy ją w kostki ok 1x1cm
Jak już wszystko jest gotowe, smarujemy naczynie żaroodporne ( wielkość najlepiej 30x20, albo 25x25) tłuszczem i układamy warstwy:
- makaron cz.I
- szynka/ kurczak
- sos cz.I
- pieczarki
- brokuły
- sos cz.II
- makaron cz.II
- ser
Zapiekać 15-20minut, w piekarniku nagrzanym do 200stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz