Krewetki: 1 opakowanie tygrysich krewetek z biedronki
Marynata: (zawsze robię ją na oko, nigdy nie wychodzi mi taka sama więc i też wam tak radzę)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu piri piri bądź tabasco
- pieprz, sól
- olej/oliwa
- Do sałatki:
- 1 opakowanie mix sałat z rukolą z biedronki/lidla lub można zrobić samemu
- 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych (można dać całe jak ktoś lubi)
- 1/2 zielonego ogórka
- 10 oliwek czarnych lub zielonych
- feta bądź specjalny serek do sałatek
- 1/2 cebuli zwykłej albo czerwonej
- 2 - 3 oliwy,
- 2 łyżki wody
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 lub 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- W czasie gdy krewetki się rozmrażają robię marynatę.
- Najpierw wyciskam czosnek, a potem do reszty dolewam to co pod rękę mi wpadnie. Mixuję w blenderze, smakuje i doprawiam tak żeby mi smakowało. (Jeśli macie sprawdzony przepis na marynatę to nie musicie korzystać z mojego)
- Zalewę przelewamy do miski lub takiego pudełka zamykanego, dodajemy krewetki, odkładamy na jakieś min. 30 minut.
Osobiście takie krewetki nadają się na grilla, ale ja od momentu kiedy zakupiłam patelnię grillową, korzystam głównie z niej. W sumie w bloku ciężko o grilla więc sami rozumiecie:)
Przypuszczam, że można zrobić to również w piekarniku bądź na zwykłej patelni jednak nigdy nie próbowałam.
A więc wrzucam krewetki na rozgrzaną patelnię i opiekam z każdej strony tak przez 2 -3 minuty.
Gotowe, polecam podawać z sosem tao-tao słodko-pikantnym chilli.
Albo jeśli ktoś ma sos z mango, warto dodać troche tabasco czy czosnku i wyjdzie podobnie.
A jeśli chodzi o sałatkę, to żadna filozofia..
- Sałatę przesypujemy do miski.
- Pomidorki myjemy i kroimy na pół, wrzucamy do sałaty.
- Ogórek kroimy w kosteczkę, oliwki wrzucamy całe albo kroimy też na pół i wrzucamy do sałaty.
- Można do tego dodać również rzodkiewkę, obraną cukinię, suszone pomidory czy paprykę
Sos vinegret:
- Szatkujemy cebulę, wrzucamy do szklanki.
- Dolewamy olej/oliwę, wodę oraz ocet.
- Przeciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, szczypta ziół.
- Smakujemy, ewentualnie doprawiamy według uznania.
- Sałatkę zalewamy tak 15 minut przed podaniem.
- Typowa letnia sałatka:)
Zrobienie takiego posiłku zajmuje max 10 minut, a krewetki można włożyć sobie do lodówki nawet dzień wcześniej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz