Skład:
- 1 duży brokuł
- 1-2 ziemniaki średniej wielkości (można więcej wtedy zupa będzie bardziej sycąca)
- 1 cebula średniej wielkości
- natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany do zup 12%
- 2-3 kubki bulionu warzywnego
- 1-2 średnie ząbki czosnku (jak ktoś lubi to można więcej, ale tak 4 max)
- sól, pieprz, przyprawa do zup
- 2 kromki chleba albo gotowe grzanki
Sposób przygotowania dla robota kuchennego:
- Brokuł gotować w osolonej wodzie ok. 9 minut aby nabrał miękkości.
- Ziemniaki ugotować również w osolonej wodzie ok. 15-20 minut.
- Bulion przygotować według opisu na opakowaniu
- W czasie gdy ziemniaki i brokuł będą się gotować, na patelni, na maśle bądź oleju podsmażyć posiekaną cebulkę.
- (Do cebulki dorzucić serek topiony - wersja bardziej kaloryczna)
- Kiedy brokuł i ziemniaki będą już gotowe, pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do robota kuchennego, gdzie wszystko ładnie się rozdrobni i powstanie gęsta masa.
- Do tego dolać 2-3 kubki bulionu, który rozrzedzi nieco kremową masę.
- Wrzucić cebulkę, jeszcze raz przemielić i przelać do garnka.
- Wszystko podgrzać, dodać śmietanę, czosnek i przyprawić do smaku.
- Do kremu z brokuł warto dodać grzanki, więc na patelni z olejem wystarczy podsmażyć dwie kromki chleba, i po lekkim wystygnięciu rozkroić na drobne kostki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle.
- Bulion przygotować według przepisu na opakowaniu
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i razem z brokułami, zeszklonym czosnkiem i cebulą gotować do miękkości w bulionie.
- (Dodać serek topiony, można roztopić go na innej patelni lub wrzucić do zupy - wersja bardzie kaloryczna)
- Wszystko dokładnie zmiksować blenderem, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem
Taką zupą najedzą się spokojnie 3 osoby.
Czekam na wasze opinie i życzę smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz