Skład: (na 2 osoby)
- 1 puszka pomidorów
- 1 średniej wielkości ziemniak
- pół papryki czerwonej
- 2 duże ząbki czosnku
- 0,5 - 1 papryczkę chilli (można zastąpić tabasco bądź sosem piri piri)
- pół średniej cebuli
- 2-3 kromki chleba
- olej
- śmietana 12%
- bulion warzywny
- sól, pieprz, maggi
- gotujemy ziemniaka do miękkości (szybciej stanie się miękki jeśli będzie pokrojony na drobne kostki)
- kroimy kromki chleba na drobne kostki z których później będą grzanki
- paprykę kroimy na mniejsze kawałki i lekko podduszamy/kładziemy na grillowej patelni aby zmiękła
- do miksera wlewamy zawartość puszki, ziemniaki oraz paprykę i miksujemy na gładką masę
- kroimy cebulę i papryczkę chilli, siekamy czosnek i lekko podsmażamy na patelni
- dorzucamy to do reszty w mikserze
- dolewamy bulionu - 3 chochle
- miksujemy wszystko razem
- przelewamy do garnka - podgrzewamy, doprawiamy oraz zagęszczamy śmietaną (2-3 łyżki)
- aby nie brudzić kolejnej patelni, tą wcześniej użyta przecieramy papierowym ręcznikiem, lejemy olej, rozgniatamy do tego 1 duży ząbek czosnku i kładziemy na to wcześniej pokrojony chlebek
Kolejny prosty i smaczny posiłek - smacznego:)
Jestem wielką fanką potraw z grilla, dlatego gdy zobaczyłam patelnie grillową w Realu za 24zł nie wahałam się ani chwili aby ją zakupić. Mimo że cena mogłaby świadczyć, że to szajs - to wcale tak nie jest!
Tak więc kupując cienko skrojone kotlety schabowe, karczki i inne pyszności wrzucam do marynaty na 30 minut i na patelnię razem z cebulką.
A tak to wygląda..
Dobre stejki^^
OdpowiedzUsuń