O dziwo, pancakes okazały się łatwiejsze do zrobienia niż tradycyjne naleśniki.
Skład:
na ciasto: - 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej wymieszanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cukru
- jajko
mus z kiwi:
- 1 kiwi
- łyżka brązowego cukru
Mus:
- Za pomocą blendera zrobienie takiego musu wymaga poświęcenia 2-3 minut.
- Obrać kiwi, pokroić na drobniejsze części.
- Wrzucić do blendera, dodać brązowy cukier, zmiksować.
- Jeśli mus okaże się za kwaśny, polecam dodanie jednej łyżki jogurtu naturalnego - nieco złagodzi smak, lub po prostu więcej cukru;)
Ciasto:
- Najlepiej zacząć od jajka. Oddzielić białko od żółtka.
- Wlać białko do miski i ubić pianę.
- Do szklanki z mąką dodajemy proszek do pieczenia.
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy żółtko, sól i cukier zaczynamy powoli miksować mikserem a druga ręką dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać z tego gładka masa.
- Łączymy gotową masę z białkiem. Dodajemy białko łyżką do masy i mieszamy. (użycie miksera w tym wypadku jest zabronione!)
- Z tego tworzy się gęsta masa, którą wylewamy małą chochelką na rozgrzaną patelnię do naleśników i smażymy z każdej strony po 30 sekund do 1 minuty (chociaż w moim przypadku to było raczej robione na oko i ciężko określić konkretny czas)
- Gotowe naleśniki układać jeden na drugim, aby powstała wieża.
Takie naleśniki można podać ze wszystkim co słodkie i w miarę płynne. Do masy naleśnikowej można dorzucić wiórki czekolady, orzechów, owoce - czego dusza zapragnie!
Ja dziś zjadłam je z musem kiwi, miodem i kremem czekoladowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz